2017-01-04 Natúr dekorkozmetikum család kizárólag bőrbarát összetevőkből

Natúr dekorkozmetikum család kizárólag bőrbarát összetevőkből

Melyek egy bőrbarát dekorkozmetikum jellemzői?

  • Csak természetes alapanyagokat tartalmaz
  • Csak természetes tartósítószereket és színezékeket használunk hozzá
  • Vízben gazdag
  • Kőolajszármazék-mentes
  • Parfümmentes
  • Pálmaolajmentes (bővebb információ)

Miért fontosak ezek?

Ahogy a mondás is tartja, a víz az élet forrása. Testtömegünk nagy része víz, amelynek egy részét a kor előrehaladtával fokozatosan elveszítjük, így annak visszapótlása nagyon fontos már fiatal kortól, különösen az arcbőr területére. Mi is lehetne erre jobb megoldás, mint egy bőrbarát összetevőkből álló dekorkozmetikum-család, ami amellett, hogy szépít és jobb közérzetet ad viselőjének, még a vízpótlásban is segít.

Ezek a kozmetikumok kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, így 100%-ig bőrbarátnak tekinthetők. Ezeket az alapanyagokat, ahogy nevükben is szerepel, a természet adta, ezért segíthetnek megőrizni bőrünk rugalmasságát és fiatalságát.

Habár a kőolaj szintén egy évmilliók alatt keletkezett természetes anyag, a napi bőrápolási rutinba nem tanácsos beépíteni, mivel eltömíti a pórusokat. Ezáltal allergizálhat, bőrünk nem tud alatta lélegezni, tisztulni: gyakorlatilag egy filmréteget képez a bőrön. Így ugyan a természetes anyag kategóriába még belefér, de a bőrbarátba már nem.

A mesterségesen előállított, a kozmetikai iparban széles körben használt tartósítószerek a parabének. Több fajtájuk is ismert, van, amelyikről azt mondják, hogy kevésbé káros, de véleményem szerint ha egy anyag bármilyen módon hormonháztartásunk rovására megy, akkor az minden bizonnyal káros. Még úgy is, ha a kozmetikumok csak kis mennyiségben tartalmazzák ezeket, hiszen a folyamatos használat során az évek alatt fölhalmozódnak a szervezetben, és végül komoly gondokat okozhatnak. Ezeket a parabéneket sokszor hozzák összefüggésbe a mellrákkal, mivel a dezodorok nagy többsége tartalmaz ilyen allergéneket. Ezért is nagyon fontos, hogy natúrkozmetikumokat válasszunk, hiszen az ezekben használt tartósítószerek jellemzően több, a természetben is megtalálható anyag keverékei. Ezek ugyan nem adnak hosszú, évekre szóló tartósságot, de így ezeket a termékeket mindig frissen, elkészítésük után használhatod, mivel szavatossági idejük jellemzően egy évnél nem hosszabb.

A natúrkozmetikai termékekhez használt színezékeket a muszkovit néven is ismert ásványból, más néven csillámkőből állítják elő különböző színezési eljárásokkal, melyek során a bőrbarát színezékekhez nem adnak semmilyen mesterséges anyagot. Az eljárás lényege röviden az, hogy az ásványt apró darabokká őrlik, majd magas hőnek ellenálló vas-oxidokkal vagy ultramarinokkal vonják be és tovább őrlik.

Habár ezek az anyagok egytől egyig természetesek és bőrbarátnak számítanak, mikor elkezdjük használni őket, eleinte jelentkezhet arcunkon némi bőrpír vagy allergia. Ennek oka, hogy bőrünk is olyan, mint mi magunk: ha valamit megszokunk, attól nehéz elköszönni. De hidd el, ez pár hét után elmúlik, és bőröd meghálálja majd, hogy foglalkozol vele és csakis a legjobbat adod neki.

Sok termékleírás végén megtalálható a parfüm szó. Ez szintén nem kimondottan bőrbarát anyag. Sajnos nincs külön megnevezés a natúr, illetve a szintetikus parfümre, mely nagyban megnehezíti a tudatos vásárlók dolgát.

Az illóolajok arcbőrön való alkalmazása sem javasolt, mert ezekben nagy koncentrációban fordulhatnak elő allergizáló anyagok. Ezért ha biztos szeretnél lenni abban, hogy valóban bőrbarát kozmetikumot választasz, akkor ezeket az összetevőket is kerülnöd kell.

Mivel tudom ezeket a natúr dekorkozmetikumokat eltávolítani?

Erre a célra is mindenképp natúr, bőrbarát sminklemosót válassz. Legegyszerűbb, ha kétfázisú lemosót használsz, hiszen azt sminkelés előtt és után is tudod alkalmazni. A hármas szabályt így egyetlen lépésben el tudod végezni. Mi a hármas szabály? Tisztítás, tonizálás, hidratálás.

Nagyon fontos, hogy ezt sminkelés előtt és este is elvégezd. A kétfázisú lemosó, ahogy a neve is elárulja, egy vizes és egy olajos fázisból áll, viszont azért, hogy igazán bőrbarát termék legyen, nincs benne emulgeálószer, vagyis olyan anyag, amely összetartja a vizet és az olajat. Értékes olajainak köszönhetően táplálja a bőrt és elősegíti a víz bőrben tartását, ami arcunk egészségéhez nélkülözhetetlen. Apró fáradság bőrünk érdekében, hogy ezeket a lemosókat minden használat előtt fel kell rázni.

A termékek használatával biztos lehetsz abban, hogy bőröd újra hidratált lesz, hiszen egyrészt egész nap szabadon lélegzett, nem tettél rá semmilyen káros vagy allergén anyagot, másrészt  míg alszol, a natúr sminklemosód alapanyagai végzik a dolgukat, hogy reggelre ne csak te, de bőröd is kipihent legyen.

Ugye, milyen egyszerű?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre még több érdekes tartalomért!