fbpx
7 étel, amely károsítja a bőrt

szept 18, 2023

Az étrend igenis számít. Ha tápanyagban gazdag étrendet fogyasztunk, jobb egészségre és több energiára tehetünk szert. És éppen az ellenkezője igaz, ha egészségtelen az étrendünk: az károsíthatja az általános egészségi állapotunkat, beleértve a bőrt is. Összegyűjtöttük, melyik az a 7 fő élelmiszer, ami károsíthatja a bőrt.

1. Hagyományos tejtermékek

A hagyományos tejtermékek gyulladást okozó élelmiszerek, amelyek súlyosbíthatják a gyulladásos bőrproblémákat, beleértve a pattanásokat, az ekcémát és a kiütéseket. A hagyományos tejtermékek növekedési hormonokat és antibiotikumokat is tartalmaznak, amelyek megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, ami bőrproblémákhoz is vezethet.

Ráadásul a világ mintegy 75 százaléka és az Egyesült Államok lakosságának 25 százaléka laktóz intoleráns, és még ennél is többen érzékenyek a tejfehérjékre, a kazeinre és a tejsavóra. A laktóz intolerancia és a tejérzékenység bőrgyulladást és a bőrbetegségek fellángolását válthatja ki.
 

2. Cukor

A finomított cukor számos egészségügyi probléma okozója, beleértve a gyulladást, az inzulinrezisztenciát, a cukorbetegséget, az elhízást, a szívbetegségeket, a depressziót és még sok mást. Nem meglepő, hogy a cukor sem tesz jót a bőrnek. A cukor okozta gyulladás lebonthatja a kollagént és az elasztint, ami a korai öregedés jeleit, ráncokat és megereszkedett bőrt eredményez.

A túl sok cukor fogyasztása glikációt is eredményezhet, ami az a folyamat, amikor a megemésztett cukor tartósan a bőr kollagénjéhez kötődik, és bőrbetegségekhez, például aknéhoz és rosaceához vezethet. A túl sok cukor gyengítheti az immunrendszert és a bélrendszer egészségét is, ami további bőrkárosodáshoz vezethet.

3. Feldolgozott növényi olajok

A finomított növényi olajok, mint például a repce-, a kukorica-, a szója-, a napraforgó-, a szezám-, a rizskorpa- és gyapotmagolajok a 20. században váltak népszerűvé. Ezeket úgy állítják elő, hogy olajat nyernek ki a növényekből olajmalom vagy vegyi oldószer segítségével.

Gyakran megtisztítják, finomítják, sőt kémiailag megváltoztatják őket. Ezek a feldolgozott olajok azonban nagy mennyiségű, erős gyulladáskeltő omega-6 zsírsavat tartalmaznak, ami bőrkárosodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

4. Transzzsírok

Mesterséges transzzsírokat ipari eljárásban állítanak elő hidrogén hozzáadásával, hogy a folyékony növényi olajokat szilárdabbá tegyék. Nagy problémát jelentenek a bőr egészségével kapcsolatban. A transzzsírok mindenhol megtalálhatók.

A transzzsírok fő táplálékforrása a részlegesen hidrogénezett olajok, amelyek számtalan feldolgozott élelmiszerben rejtőznek, beleértve a fagyasztott pizzákat, süteményeket, kekszet, margarint és pitéket. A transzzsírok gyulladást okoznak a szervezetben, ami a korábban leírtak szerint károsítja a bőrt.

5. Olajban sült ételek

A sült ételeket általában finomított növényi olajban sütik. A probléma az, hogy ezek az olajok tele vannak transzzsírokkal. Magas gyulladáskeltő omega-6 zsírsavak, amelyek súlyosbíthatják a már kialakult bőrproblémákat és bőrbetegségekhez vezethetnek.

Amikor a növényi olajokat magas hőfokon hevítik, oxidálódnak. Az oxidált zsír szervezetbe juttatása egészségtelen keringéshez, a bőr oxigénhiányához, valamint károsodott kollagénhez és elasztinhoz vezethet, amelyek mind a korai öregedés jeleit és a bőrkárosodást okozhatják.

 

 

6. Nagymértékben feldolgozott csokoládé

Míg a nyers kakaónak magas az antioxidáns tartalma, és jótékony hatással lehet az egészségre, a magasan feldolgozott csokoládék ennek az ellenkezőjét teszik. Az erősen feldolgozott csokoládékhoz általában lúggal kezelt kakaót használnak, amelyet teljesen megfosztottak flavonoid antioxidáns tulajdonságaitól.

Arról nem is beszélve, hogy a magasan feldolgozott csokoládékban nagyon kevés kakaó van, ehelyett finomított cukorral és további összetevőkkel, például mesterséges aromákkal, szójalecitinnel és kakaó szesszel vannak tele. A magasan feldolgozott csokoládé nem kínál semmilyen tápértéket, ehelyett gyulladáshoz, bőrkárosodáshoz és egészségügyi problémákhoz vezethet.

7. Alkoholmentes italok

Az üdítőitalok tele vannak cukorral, mesterséges cukrokkal és más mesterséges összetevőkkel, amelyek bőrproblémákhoz vezethetnek. Egyes italok, köztük bizonyos üdítőitalok és az energiaitalok koffeint tartalmaznak. A túl sok koffein megnövekedett kortizolszintet eredményez, a felesleges kortizol pedig felgyorsíthatja az öregedést, és finom vonalakat, ráncokat, barna foltokat, kiszáradást és egyéb bőrkárosodást eredményezhet.

 

Sokszor említettük már, hogy a szépség belülről fakad. Milyen igaz. Nem mindegy mit eszünk, főleg ha szép, fiatalos, egészséges bőrre vágyunk! Érdemes tehát jobban odafigyelni az étrendünkre, és kerülni a kritikus 7 élelmiszer csoportot.