2017-02-18 Óriási ökológiai katasztrófa – több mint féltucat orangután pusztul el naponta

Óriási ökológiai katasztrófa – több mint féltucat orangután pusztul el naponta

Mondj nemet a pálmaolajra! Válassz pálmaolaj-mentes terméket! A GlamOriginal is a pálmaolaj-mentes kozmetikumok táborát erősíti.

Az orangutánok genetikai állománya 97 %-ban azonos a miénkkel, ezért az egyik legközelebbi rokonunk. A becslések szerint naponta 6-12 orangután pusztul el a pálmaolaj miatt. Az orangutánok a pálmaolajipar számára a legnagyobb “kártevők”, ezért ha az erdőirtásokon tevékenykedők útját keresztezik, egyszerűen megölik őket. Az ő érdekükben is térj át a pálmaolaj-mentes termékekre.

A pálmaolaj fontos összetevője rengeteg élelmiszernek, pékáruknak, édességeknek, de még a mosószereknek, szappanoknak és kozmetikumoknak is. Az olajpálma a trópusi területeken honos, Afrika, Ázsia, valamint Dél-Amerika meleg részein. Sajnos ahhoz, hogy a felvevőpiac egyre növekvő igényeit kielégítsék, mesterségesen kell ezeket a fákat telepíteni. A fatelepítés viszont azzal jár, hogy az őserdőket kiirtják, hogy helyére olajpálma-ligeteket ültethessenek. Gondolj bele, percenként hat focipályányi dzsungel tűnik el. Ennek veszélye egyrészt, hogy növeli az üvegházhatást, másrészt veszélyezteti az orangutánok és mellettük más, őshonos állatok létét is. Ráadásul a olajpálma helyére évtizedekig nem lehet mást ültetni, mert gyökerei olyan anyagot termelnek, amitől más növények egyszerűen nem nőnek ki. Az állatok és növények sorsán túl saját egészségünk érdekében is fontos, hogy pálmaolaj-mentes termékeket válasszunk!

Előrejelzések szerint 2020-ra —ami már a nyakunkon van—, meg fog duplázódni az igény a pálmaolajra, ezzel felgyorsítva a negatív folyamatokat.

A pálmaolajat (vagy pálmazsírt) a növény húsos, barnás színű, datolyára emlékeztető gyümölcshéjából sajtolják. A magja is tartalmaz olajat, így a gyümölcs 60-70 %-át hasznosítják a sajtoláshoz. Előállítása nagyon olcsó, így felhasználása sokrétű. Az élelmiszeriparban például előszeretettel alkalmazzák margarin gyártásához. A szappangyártás a magból préselt olajat kedveli, mivel remek habzó tulajdonsággal rendelkezik. Sajnos megtalálhatjuk még rúzsokban, testápolókban, kézkrémekben is – minden terméknél keresd a pálmaolaj-menteset. A GlamOriginal kizárólag pálmaolaj-mentes dekorkozmetikumokat kínál.

Évente csaknem 50 millió tonna pálmaolajat készítenek, amely 12 millió hektár esőerdő helyén (Magyarországnál nagyobb területről beszélünk!) növekszik. Ne engedjük, álljunk ki a pálmaolaj-mentességért!

Ez az olaj nem tartalmaz túl sok vitamint és ásványi anyagot sem. Így, habár növényi olajról beszélünk, használata nem annyira egészséges, mint sokan gondolják: csak mintegy 10 %-a a hasznos zsírsav. Előállítása rendkívül olcsó, többek közt azért is, mert a helyi munkásoknak szinte alig fizetnek a munkájukért. Biodízelként is használják, hiszen ára a gázolajénál sokkal kedvezőbb. Ráadásul az előállítás során szinte az összes hasznos anyagot kiölik belőle, mivel nem hidegen sajtolják, hanem finomítással készül.

Mára ráadásul bebizonyosodott, hogy fontos zsírokat is fogyasztani, de nem mindegy, hogy milyen minőségűt. Ha tehetjük, válasszunk hidegen sajtolt olajat, mert ezeknél a készítés közben az olaj nem veszíti el vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Felismerésük egyszerű: élénk színűek és növényi illatuk van (valamint a címkén is kötelező feltüntetni). A pálmaolaj-mentes termékek csomagolásán a „palm oil free” feliratot olvashatod.

Láthatod hát, miért lényeges, hogy pálmaolaj-mentes terméket, élelmiszert, szappant, dekorkozmetikumot válassz: ezzel véded az esőerdőket, az orangutánok és más állatok életét és élőhelyét. Véded a Földet is, hiszen az olajpálma helyén évtizedekig nem terem semmi. Döntéseddel elősegítheted az üvegházhatás pozitív irányba fordulását is. Arról nem is beszélve, hogy ha pálmaolaj-mentes terméket választasz, megadod magadnak az esélyt, hogy egy értékesebb olajokat tartalmazó készítményt vásárolsz, és ezzel önmagadnak is jót teszel. Rakd le voksod a pálmaolaj-mentes termékek mellett, így a GlamOriginal termékei mellett is!

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre még több érdekes tartalomért!

Kövess minket:

Facebook

Instagram

Youtube

Kép: pixabay.com