2017-08-29 Nagyszüleink miket kentek magukra?

Nagyszüleink miket kentek magukra?

Hogy is volt ez régen?

Az az ötletünk támadt, hogy a GlamOriginal utánajár a sminkek és kencék történetének. Hogy is volt régen? Nagyanyáink és anyáink hol szerezték be a legfontosabb szépségápolási szereiket?

A téma felderítését családom idősebb tagjainál kezdtem, 96 éves nagymamámnál és a hetedik X-et is betöltött édesanyámnál.

Nagymamám Pesttől nem messze, vidéken nőtt fel. Édesanyám már tősgyökeres budapesti. Így mesélnek az akkori időszakról:

A ’30-’50-es évekig nagy sláger volt a patikában kapható körömfényesítő por, ezért vesztünk meg akkor, mi csajok.  Ezenkívül volt mindenféle külföldi áru, amit a patikákban szereztünk be. Viszont a II. világháború után hiánycikké váltak ezek a nyugati kozmetikumok, de bevallom, hogy nálunk vidéken ezeket a szépítőszereket nem is nagyon használtuk, még a tehetősebb családoknál sem volt divat. Aztán az 1940-es évek végén megjelentek a háztartási boltok. Ekkorra már elterjedtebb volt, általánosan elfogadottabb, ha mi, hölgyek némi rúzst használtunk, akár a mindennapokban is, de azért bevallom, ez inkább a fővárosban terjedt el. A vidéki lányok, asszonyok nagy százalékát még mindig nem győzték meg, ők legfeljebb kőpúderrel csinosították magukat. Ebben az időszakban már ismertük a Revlont, az Elida szappant. Külön márkabolt nem volt, csak a háztartási boltok.

Aztán egy nagy ugrással a 70-es évekre térünk, amiről már édesanyám mesél: Inkább az irodisták, a kiváltságosok, a színésznők – és persze más céllal – az éjszakai élet szereplői viseltek sminket. Ami a színeket illeti, a feketével kihúzott szem volt nagy divat, piros vagy bordó rúzzsal. Alapozó nem nagyon volt, inkább még mindig a púder hódított. És a dezodor láz is ekkor indult. A Corvin áruház szlogenje „Minden szinten, szinte minden” nagy sláger volt, kicsi és nagy kívülről fújta. Több áruház is megnyitotta kapuit ekkorra, például a híres Skála, vagy az Úttörő áruház, valamint illatszerboltok. Ekkor néhány márka volt még csak kapható, a Caola, Fabulon, Nivea vagy Amodent. Teljesen elfogadott csak a 80-as évek végén, a 90-es évek elején lett, hogy a hétköznapokban is sminkeltek a hölgyek.

Manapság pedig már az is elfogadott, hogy a férfiak is sminkelnek. Üdvözöljük Őket a klubban!

(Folyt. köv.)

Ha tetszett cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre. ITT

Kövess minket:

Facebook

Instagram

Youtube