2017-08-21 Műanyag csomagolás más megvilágításban

Műanyag csomagolás más megvilágításban

Natúr termék műanyag csomagolásban. De miért?

A műanyag is lehet energiatakarékos – ezt még biztos nem hallottad, pedig igaz és segíthet a fenntartható jövő építésében. Persze emellett nem vonhatjuk kétségbe, hogy lebomlása rengeteg időbe telik. De most picit nézzük meg a jó oldalát is, hiszen mindennek van jó és rossz oldala is.

A műanyag csomagolású termék környezettudatos: könnyű szállítani, így saját energiánkat is megőrizhetjük, és a fennmaradót a szelektív szemétgyűjtőbe való kidobásukra összpontosíthatjuk. De ugyanez igaz a műanyagba csomagolt termékeket szállító teherautókra is. Kevesebb teher – kevesebb üzemanyag kibocsátás – nagyobb környezettudatosság.

A szélenergia kinyerése műanyag nélkül lehetetlen lenne. Speciális műanyagból készülnek a turbinák, és hatalmas lapátok forgása hozza létre ezt a környezetbarát, környezettudatos energiaforrást. De ide sorolhatjuk a napelemeket is, a napenergia kinyerése műanyag nélkül nem valósulhatna meg, hiszen a solarpanelek műanyagból készülnek.

Mint volt légiutaskísérő hadd hozzak egy példát az „égből”: az A380-as Airbus szárnyai műanyag alkatrészekből készülnek és ennek köszönhetően a repülőgép másfél tonnával könnyebbé válik. Ugyanannyi üzemanyaggal több kilométert tud megtenni és több terhet is tud szállítani. Ugyanezt az autókról is elmondhatjuk, a legördülő négykerekűek alkatrészeinek 11%-a műanyag. Kevesebb üzemanyag kibocsátás – kevesebb C02 kibocsátás. Ez energiahatékonyság a javából, amely a környezettudatos szemlélettel kéz a kézben jár!

Légy környezettudatos! Gyűjts szelektíven!

Ami fontos, hogy minden műanyag csomagolást szelektíven gyűjtsünk. De mit tehetünk a sárga kukákba?

Flakon, fólia, PET palack – abszolút igen! De a műanyagkacsa, a szemüvegkeret, a nejlonharisnya NEM. A GlamOriginal termékek csomagolását mind-mind a műanyag szelektív hulladékgyűjtőkbe teheted. Külön lezáró fóliát a környezettudatos szemléletem miatt nem használok, hiszen ahol lehet, ott szeretném csökkenteni mind a saját, mind a GlamOriginal ökológiai lábnyomát.

Arra figyelj, hogy a termékcsomagolások tisztán kerüljenek a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Amit lehet, abból préseld ki a levegőt, lapítsd ki a műanyagot, így helyet adsz mások hulladéknak is. Kevesebbet kell fordulniuk a gyűjtőjáratoknak, és kevesebb levegőt, de több hasznos anyagot szállíthatnak. Ha ezeket megteszed, valóban a környezettudatos emberek táborát gyarapítod.

A környezettudatosság témájához tartozik az a kérdéskör is, hogy mi történik a műanyaggal a szelektív hulladékgyűjtőből való kikerülése után. A begyűjtött műanyag palackokat (PET) a válogatóműben szín szerint szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. Ezeket a bálákat elszállítják a hasznosító céghez, ahol a homogén műanyag hulladékból darálékot, illetve granulátumot készítenek, amelyet újra feldolgozhatóvá tesznek. Így a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackokból, szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, alkatrészek, de akár DVD-tok is!

Ezen kívül azonban még mit jelent a környezettudatosság? Hogyan lehetsz környezettudatos? Újrahasznosítással, tudatos vásárlással, a zöld energiák felhasználásával. Akár ott is kezdhetjük, hogy mielőtt megvásárolnánk valamit, feltesszük a kérdést, hogy valóban szükségünk van-e rá. Hiszen, ha valamit megvásárolunk, az bekerül az életterünkbe, és egy idő múlva rendeltetésszerűen ki is kerül onnan – legtöbbször szemét formájában, amelyből hatalmas mennyiséget halmozunk fel.  Csak egy példa: Európában az élelmiszerek felét kidobjuk. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk a vásárlásra, vegyünk célba egy garázsvásárt vagy termelői piacot, és vigyünk magunkkal textiltáskát.

A környezettudatos szemléletet magában foglalja, hogy olyan natúr kozmetikumokat használsz, mint például a GlamOriginal, hiszen ezek sem terhelik a környezetet (lásd a pálmaolaj-mentesség fontosságáról szóló bejegyzésemet ITT).

Ha tetszett cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre. https://glamoriginal.hu/

Kövess minket:

Facebook

Instagram

Youtube