2017-01-21 Miért jó Neked egy vegyszermentes dekorkozmetikum?

Miért jó Neked egy vegyszermentes dekorkozmetikum?

Először is tekintsük át, melyek a kozmetikai iparban használt leggyakoribb káros anyagok és vegyszerek:

  • Talkum;
  • Kőolajszármazékok;
  • Parabének, azaz mesterséges tartósítók;
  • Mesterséges színezékek;
  • SLS;
  • Parfum/fragrance;
  • Dimethicone.

Mi az a talkum?

Más néven zsírkő. Eredeti állapotában sötétzöld színű, feldolgozás után viszont fehér por lesz belőle. Több tanulmány is rákkeltőnek bélyegezte. Belégzése nagy mennyiségben káros lehet. Tény, hogy eltömíti a pórusokat, ezzel akadályozva a bőr szabad lélegzését. A kozmetikai ipar előszeretettel alkalmazza babahintőporokban, vagy púderek, pirosítók alapanyagaként. Káros tulajdonságai miatt a GlamOriginal termékei – mivel teljes mértékben vegyszermentesek -, semmilyen formában, még kis mennyiségben sem tartalmaznak talkumot. Helyette tápláló, vegyszermentes fehér agyagot, fényvédő titán-dioxidot, cink-oxidot, szilika port használunk.

Mi a helyzet a kőolajszármazékokkal?

Sok helyen sokfélét lehet olvasni ezekről. Ugyan nem a szó szoros értelmében vett vegyszerről van szó, hiszen a kőolajszármazékokat évmilliók alatt “készíti” az anyatermészet. Mégis, rákkeltő hatásukról még folynak a vizsgálatok, ezért nekünk, mint a vegyszermentes termékek elkötelezett híveinek, nem megfelelőek. Olcsó előállíthatóságuk miatt a hagyományos kozmetikai ipar nagyon kedveli ezeket: a krémek többségének összetevői közt az első helyeken találhatjuk valamelyiket.

Allergiás reakciót válthatnak ki, hiszen ezek az anyagok eltömítik a pórusokat, nem hagyják a bőrt szabadon lélegezni. Sajnos sok dekorkozmetikum fő alapanyagai közt is megtalálhatóak. Ha vegyszermentes dekorkozmetikumra vágysz, olyat válassz, ahol az összetevők listáján (INCI) nem szerepelnek a következők: paraffin, paraffinum liquidum, paraffin oil, mineral oil, petroleum jelly, stb. A kozmetikai ipar elég változatos nevekkel próbálja őket feltüntetni, és ezáltal eltüntetni ezeket az anyagokat a szemünk elől. A GlamOriginal termékeihez kőolajszármazékokat sem használunk.

Parabének, azaz a kozmetikai ipar tartósítószerei

A legtöbb termékben legalább ötféle parabént találhatunk, melyek együtt képesek egy terméket akár 2 évre is tartósítani. Így a gyártóknak egyszerűbb dolguk van, hiszen akár ennyi ideig is egy bolt polcain állhat a termék anélkül, hogy szavatosságát elveszítené. Különböző megnevezésekkel illetik ezeket az anyagokat: metilparabén, etilparabén, n-propilparabén, butilparabén, izobutilparabén, izopropilparabén, benzilparabén. Rákkeltő hatásukat még ugyan vizsgálják, de máris összefüggésbe hozták őket a mellrák kialakulásával, hiszen ezek a dezodorok kedvelt tartósítószerei is. A bőr ugyan jól tolerálja őket, de miért kellene egyáltalán tolerálni, ha van más megoldás is?

Ráadásul érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciót is kiválthatnak. Olcsóságuk miatt a hagyományos, nagyipari kozmetikumok gyártói körében igen kedveltek. Egy vegyszermentes dekorkozmetikumba azonban ezek nem férnek bele! Az általunk használt tartósítószer keveréket az EcoCert is elismeri, vegyszermentes, épp ezért esett rá a választás. Ugyan nem tudjuk velük a terméket 2 évre kirakni egy bolt polcára, bőrünk egészsége és a vegyszermentesség számunkra mégis fontosabb, mint a hosszabb eltarthatóság.

Szintetikus vagy mesterséges színezék

Ferric ferrocyanide. A névben benne van a vas, a cyanide pedig a pillanatragasztó kötőanyaga is. Ezt az anyagot sokszor alapozókba is beleteszik, de kedvelt még a körömlakkokban is. Ugye, milyen furcsa a kozmetikai ipar, hogy ugyanazt az anyagot teszi egy alapozóba, amit egész nap bőrünkön hordunk, mint a körömlakkba, amelyet külön oldószerrel tudunk csak eltávolítani? A vegyszermentes kozmetikumok nem tartalmazzák ezt az anyagot, helyette inkább micát vagy pigmentet használnak. A GlamOriginal a vegyszermentes alapanyagokban hisz, ezért alapozónkban semmiféle ilyen és hasonló káros anyagot nem találsz.

SLS

A sokat vitatott SLS-t különböző nevekkel illeti a kozmetikai ipar. Leggyakrabban a sodium laureth sulfate nevet írják az összetevők listájára, innen a rövidítés is. Ez egy habzó felületaktív anyag, melyet ipari körülmények között állítanak elő és használnak fel azért, hogy a tusfürdők és a szappanok szép, nagy habfelhőkkel „kényeztessék” a felhasználók bőrét. Azonban szárít, irritál és allergizál is egyben.

Sajnos dekorkozmetikumokban és sminklemosók adalékanyagaként is találkozhatunk vele. Ha neked nem az a fontos, hogy a sminklemosód bőven habzó legyen, hanem ehelyett vegyszermentes megoldásra vágysz, válassz olyat, melyben ez az anyag nem szerepel. Könnyen felismerhető, az INCI lista elején szokott szerepelni. A GlamOriginal sminklemosója amellett, hogy a sminket szépen eltávolítja, vegyszermentes, növényi olajokkal ápolja az érzékeny arcbőrt. Még a legérzékenyebb bőrűek is használhatják, semmilyen bőrirritációt nem okoz.

Beszéljünk kicsit a parfum/fragrance összetevőről

Mivel sajnos a természetben még nem találták meg a megfelelőjét, ezért például a tuttifrutti illatot mesterségesen, laboratóriumi körülmények között állítják elő. Talán mondani sem kell, hogy vegyszermentes kozmetikumok nyomokban sem tartalmaznak ilyen és ehhez hasonló anyagokat. Habár találkozhatsz ilyen összetevővel az INCI listán, szinte biztos lehetsz benne, hogy ezek illóolajokból származnak.

Még biztosabb lehetsz ebben, ha valahol a lista végén meglátod a limonene, linalool szavakat, melyek az illóolajok természetes komponensei. Ám légy óvatos ezekkel is, hiszen allergiás hatást okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ha igazán vegyszermentes megoldásra vágysz, válassz olyat, amelynek összetevői között nem szerepelnek ezek a szavak, és amelyeknél kizárólag a termék összetevőinek illatát érzed. Kis közvélemény-kutatást végeztem, amiből kiderült, hogy a férfiak körében nem örvend túl nagy népszerűségnek a sokféle, erős illat. A GlamOriginal vegyszermentes termékeit párod is biztosan szeretni fogja, hiszen diszkréten natúr illata egyáltalán nem zavaró.

A dimethicone egy laboratóriumban mesterségesen előállított anyag, gyakorlatilag a szilikon egy fajtája. Filmképző hatású és feltölti az apróbb ráncokat. De akkor miért káros? Hasonlóan a kőolajszármazékokhoz, filmréteget képez a bőrön, ezzel gátolva annak szabad lélegzését. Bezár mindent ezen réteg alá, köztük az olyan káros dolgokat is, mint például a baktériumok. Tartós használata szárítja az arc érzékeny bőrét, csak pillanatnyi megoldást nyújt. Bőr- és szemirritációt válthat ki. Egy vegyszermentes készítmény nem tartalmazza ezt az anyagot, inkább natúr olajokkal és más összetevőkkel próbálja meg pótolni ezt a hatást. A GlamOriginal termékei éppen ezt a vegyszermentességet nyújtják számodra. Válogass közülük kedvedre!

Akkor mit tartalmaznak a vegyszermentes kozmetikumok?

Természetes olajakat, vajakat, viaszokat. Vegyszermentes tartósítószert, színezéket és emulgeálószert. Ezek a termékek nem ülnek boltok polcain évekig, hanem frissen gyártva kerülnek hozzád annak érdekében, hogy bőröd tovább maradhasson szép és ránctalan. A GlamOriginal dekorkozmetikumok vegyszermentes összetevőit ITT találod. Tanulmányozd át, és ha kérdésed van, lépj velem kapcsolatba!

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre még több érdekes tartalomért!

Kövess minket:

Facebook

Instagram

Youtube