2019-08-09 FÉNYVÉDŐK – Így igazodj el közöttük!

FÉNYVÉDŐK – Így igazodj el közöttük!

Régen inkább kémiai anyagokkal igyekeztek a bőrt megóvni a nap káros sugaraitól, mára azonban a fizikai védelmet tartjuk korszerűbbnek és egészségünk szempontjából is ez a jobb választás. Segítünk az útvesztőben. Fényvédők – így igazodj el közöttük!

Fizika, kémia

A fényvédőket két csoportba soroljuk, fizikai és kémiai védelmet nyújtókra. A kémiai védelem lényege, hogy az UV sugarakat hővé alakítja, majd ezt a hőt felszabadítja a bőrből. Vagyis felszívódik, bőrön át bejut a szervezetbe. Ilyen anyag az oxybenzone, octinoxate, octisalate és avobenzone. Nem túl természetes már a nevük sem. Legnagyobb hátrányuk, hogy felszívódnak a bőrödön keresztül, és esetleg felhalmozódva gondot okozhatnak.

Ezzel szemben a fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe (amennyiben nem tartalmaznak nanorészecskéket), hanem, mint egy tükör, visszaverik a napsugarakat, UVA-t és UVB-t egyaránt. Az ő nevük titán-, és cink-oxid. Mindkét anyag fehér, krétaszerű, por állagú. Nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a titán-dioxid jobban fed, így erősebb védelmet biztosít. Hátránya épp ez a fedés, Te is láthatod, hiszen néhány naptej- ami ezzel az anyaggal dolgozik- fehéres színt kölcsönöz a bőrnek. A cink-oxidnak a tapadásban jobb kicsit, így kozmetikumoknál ezt is használják. További előnye, hogy azonnali védelmet nyújt, nem kell megvárni míg beszívódik.

Összekeverhetem a kettőt?

Mivel a kémiai felszívódik, és kb. 20 perc kell neki míg hat, a fizikai ezzel szemben azonnal hatásos, és a bőrön van, így nem javasoljuk, hogy összekeverd a kettőt. Egyik a másik hatását, működését gátolhatja. Viszont rétegezni tudod őket, de maradj ugyanannál a típusnál. Sőt érdemes kb. 2-3 óránként újra bekenni magad, valamint miután kijöttél a vízből. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy így működnek a legjobban a fényvédők!

Használjak a bőrtípusomnak megfelelőt?

Ha teheted mindenképp válassz olyat, ami a bőrtípusodnak megfelel. Ezeket a termékeket úgy fejlesztették ki, hogy erre is ügyeltek. Akad naptej érzékeny bőrre és a kozmetikumok között is megtalálhatod a Neked legmegfelelőbbet, ami a nap ellen is véd!

Akkor tisztázzuk mi a faktorszám!

A faktorszám mutatja meg, hogy a naptej mennyire véd az UVB sugaraktól, amelyek napégést és bőrrákot okozhatnak. Azt viszont, hogy mennyire véd az UVA sugaraktól nem jelzi ez a szám, pedig ez is káros. A bőrgyógyászok a 30-50-as faktorú naptejet javasolják. Jogosan felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor ez most véd engem a bőrráktól? A jelenlegi kutatások azt igazolják, hogy ha betartasz egyéb alapszabályokat is, -mint például nem mész a napra 12-15 óra között, amennyit lehet az árnyékban vagy- ebben az esetben csökkentheted az UV sugárzás miatt kialakuló melanoma esélyét, és egyéb bőrelváltozások kockázatát is, bármelyik típusú fényvédővel.

Egy kis érdekesség

Sok különbség nincs aközött hogy 50es, vagy esetleg 100as faktorszámú fényvédőt használsz. (Azt hiszem nálunk nem is lehet ilyen magas faktorszámút kapni, valószínűleg ilyen csak a tengerentúlon van.) A különbség minimális, hiszen az 50-es 98%-ban véd az UVB sugárzástól, a 100-as pedig 99%-ban.

A spray-k használatát nem javasoljuk, már csak a bennük lévő hajtógáz miatt sem, másrészről, meg nem tudsz annyit magadra tenni, mint egy krém, tej állagúból. Szóval marad a kenegetés!

Ugyan mindenki maga dönti el, hogy melyiket használja, de mint természetes kozmetikum gyártó, én mégis a fizikai fényvédőket javaslom, hiszen nem lélegzed be, nem szívódik fel, és igen, lehet picit fehéres leszel tőle, de szerintem az egészséged megér ennyi áldozatot, nem?

Ne feledd a szép bőr a hidratálással kezdődik. Igyál sokat, és rendszeresen kend magad naptejjel!

Bővebben itt olvashatsz a Titán-, és Cink-oxidról!

Ha tetszett cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre. ITT

Kövess minket más csatornáinkon is:

Facebook; Instagram; Youtube