2017-10-01 Amit a nyuszis logó valóban takar

Amit a nyuszis logó valóban takar

Állatkísérlet-mentesség, és amit a nyuszis logó valóban takar

Ha szereted a természetes alapanyagokból készült termékeket, akkor biztosan láttad már a kozmetikumok csomagolásán elhelyezett nyuszis logót, amely azt hivatott jelezni, hogy az adott készítmény előállítása, tesztelése során állatkísérleteket nem végeztek.

Ezen állatkísérlet-mentességet mutató logónak több fajtája is létezik. Az egyik a kék-fekete ugró nyuszi, azaz a Leaping Bunny, amely nemzetközi szinten használható. Ez az egyik leghitelesebb logó.

leaping bunny

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) új logója:

peta

Ez a legnagyobb szervezet, amely az állatok jogaiért kampányol.

A PETA cruelty free programja a “beauty without bunnies” (nyers fordításban: szépség nyuszik nélkül), ahol több mint 3800 cég, köztük a GlamOriginal Makeup termékei is megtalálhatóak.

Ennél a szervezetnél a biztosíték az, hogy a kegyetlenségmentes listájukon szereplő cégek aláírták megbízhatósági nyilatkozatukat, vagy olyan nyilatkozatot nyújtottak be, amely bizonyítja, hogy sem az összetevők, sem az összetevők beszállítói nem végeznek, vagy nem fizetnek állatkísérletekért a készítmények, vagy a késztermékek előállítása során.

Az Ausztráloknak is külön logójuk van:

Náluk több kategóriára osztják a megszerezhető címkéket, például V-vegán, SV- néhány termék vegán, VT- vegetáriánus, de tartalmaz állati összetevőt, mint lanolin, méz, stb.

Itt cégek kapják meg a logó használati jogát, nem termékek.

Vegán = állatkísérlet-mentes

A vegán termék kifejezés erősebb az állatkísérlet-mentes megnevezésnél, hiszen nemcsak állatokon nem tesztelték az árut, hanem semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak (például: méz, kármin, méhviasz, stb.). Ezért, ha számodra fontos, hogy a termék ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt, akkor egyértelműen a vegán minősítéssel ellátott márkákat válaszd.

Elszomorító tény, hogy a Kínában forgalmazott termékek mindegyikén végeznek állatkísérleteket, hiszen ez törvényi előírás a világ azon részén. Így, ha azt látod egy kozmetikai márkánál, hogy Kínában is árulják, akkor az azt jelenti, hogy állatokon biztosan tesztelték az árut.

A kis lények sokat szenvednek azért, hogy a vásárlók levehessék a polcokról ezeket a szépségápolási termékeket. Hogy megtudhasd, vajon a termék előállítása során állatkísérletek folytak-e az adott márkánál, keress rá a cégek honlapjain a forgalmazási területeikre. És ha látod Kínát, akkor tudhatod, hogy merre van az arra.

Ha már Kínánál tartunk, amelyet, ha jelzős szerkezetté alakítunk, akkor megkapjuk az eredeti ellentétét – legalábbis a Z-generáció a kínait már a hamis szinonimájaként használják.

Mi a helyzet Magyarországon?

Szerencsére az Európai Unió területén 2015 óta tilos állatkísérleteket végezni. Ám aki mégis szeretne ilyen logót, egy kérdéssorra kell válaszolnia, ami kiterjed az alapanyagokra is. Tehát csak olyan cég kaphatja meg, akik állatakísérlet mentes alapanyagokat használnak.

Szóval mi van azokkal a logókkal, amelyek nem hasonlítanak a fentiek valamelyikéhez?

A termékeire bárki ráírhatja, hogy állatkísérlet-mentes vagy vegán, de hivatalos logó használata nélkül, ezek mögött semmilyen minősítőrendszer nem áll. Azaz senki sem ellenőrizte, hogy a termékek valóban állatkísérlet-mentesek-e. Illetve olyan gyártók is akadnak szép számmal, akik az eredeti, fenti logókat mindenféle jogosultság nélkül használják, kikerülve a logóért fizetendő összeget.

Szerencsére ezen logó kibocsájtó, állatvédő szervezeteknek a honlapján lévő adatbázisban könnyen utána nézhetünk, hogy kik jogosultak a logójuk használatára. Ami viszont megnyugtató, hogy hazánkban tilos állatokon termékeket tesztelni, így ha magyar terméket választotok (pl. GlamOriginal), akkor biztosak lehettek benne, hogy állatkísérlet-mentes árut választotok.

Amit fontos még tudni: Akinek eredeti nyuszis logója van, ott biztosak lehettek benne, hogy a minősítés kiterjed a gyártási folyamatra, az alapanyagra, és a végtermékre is.

Ha még többet szeretnél megtudni a számtalan különböző CF, és Vegán logóról ajánlom szeretettel EZT a cikket.

Forrás:

www.peta.org (People for the Ethical Treatment of Animals)

www.leapingbunny.org

www.crueltyfree.hu

Ha tetszett cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre. ITT

Kövess minket:

Facebook

Instagram

Youtube